Regeringen har netop hævet bundfradraget på feriehusudlejning med det formål at få flere feriehuse på udlejningsmarkedet. Dansk Kyst- og Naturturismes analyse af feriehusejerne viser da også, at en større indtjening er det mest effektive middel til at få flere til at leje ud.

En af de helt store barrierer for mere vækst i kyst- og naturturismen er mangel på markedsrelevant overnatningskapacitet. Derfor er det gode nyheder for turismen, at regeringen netop har hævet bundfradraget for feriehusudlejning fra 21.900 til 40.000 kr. med det formål at motivere flere feriehusejere til at leje deres feriehus ud.

Ifølge Dansk Kyst- og Naturturismes analyse af de danske feriehusejere er det netop en større indtjening, der kan få flest feriehusejere til at overveje at leje ud. I analysen svarer 24 procent af de feriehusejere, der allerede overvejer at leje ud, men ikke gør det, ja eller måske til, at en større indtjening kan få dem til at leje ud, og dermed er det det parameter, der skiller sig mest ud.

Læs feriehusanalysen

Med et bundfradrag hævet fra 21.900 til 40.000 kr. forventes det, at der kommer 2000 nye sommerhuse på udlejningsmarkedet.

Med et bundfradrag hævet fra 21.900 til 40.000 kr. forventes det, at der kommer 2000 nye sommerhuse på udlejningsmarkedet.

I en pressemeddelelse siger administrerende direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening, Carlos Villaro Lassen, at de forventer at op mod 2000 flere danskere vil sætte deres sommerhus til udlejning. Ifølge en beregning fra Dansk Erhverv vil bare 1000 flere sommerhuse på udlejningsmarkedet betyde 400.000 flere overnatninger og en øget turismeomsætning på 250 mio. kr. En udvikling der vil komme landdistrikterne til gode, da det primært er her, feriehusene ligger.

Udover at bringe flere, nye feriehuse på markedet forventes det, at et højere bundfradrag ligeledes vil resultere i, at sommerhusejere, der allerede lejer ud, vil leje ud endnu mere.

Andre midler til mere udlejning

Feriehusanalysen viser, at de danske feriehuse i gennemsnit står tomme 289 dage om året, hvilket svarer til cirka 4/5 af årets dage. Samtidig viser analysen, at det er svært at få feriehusejerne til at leje ud. Udover at hæve bundfradraget for at sikre en større skattefri indtjening ved udlejning, kan man skrue på en række andre håndtag for at få flere private sommerhuse på udlejningsmarkedet.

”En udfordring er også, at mange sommerhuse er i dårlig stand og ikke egner sig til udlejning. Vi arbejder derfor med, om man kan give feriehusejerne en gulerod i form af et engangsfradrag, hvis de renoverer deres sommerhus – og så skulle de i så fald forpligtige sig til at leje ud i en given periode,” siger Poul Fejer Christiansen, vicedirektør i Feriehusudlejernes Brancheforening og tilføjer:

”Derudover har vi meget gode erfaringer med informationsmøder. Her inviterer kommunerne sommerhusejerne ind for at fortælle om udlejning og fordelene for ejerne såvel som for kommunen. Vi regner med, at for hver tre sommerhuse, vi lejer ud, skaber vi en fuldtidsstilling, og det har stor værdi for lokalområdet, hvor der både bliver skabt mere liv og mere omsætning.”

Hævelsen af bundfradraget for feriehusudlejning kommer desuden i forlængelse af en række andre politiske tiltag. Blandt andet er det blevet billigere at finansiere et sommerhus, og det er blevet muligt for eksempelvis et par sammen at eje op til fire feriehuse. Brancheforeningen håber, at de seneste tiltag vil medføre, at flere køber sommerhuse som en investering eller en alternativ pensionsopsparing – også med det formål at leje ud.