Trænger du til inspiration til den næste weekendtur eller måske til påskeudflugten? Danmark er fuld af skønne naturattraktioner, som mange af os ikke kender. I en helt ny inspirationsguide, Smutturen.dk, kan du finde forslag til smutture til 50 unikke naturoplevelser i hele landet.

Danmark er dækket af ca. 23 procent natur og mere end 7.300 km kyststrækning, der gemmer på en lang række skønne naturattraktioner, som er ganske gratis at besøge. I den nye, online inspirationsguide Smutturen.dk finder du 50 af disse steder, som alle rummer et særligt oplevelseselement.

Danmark er fuld af skønne naturattraktioner, som mange af os ikke kender. I en helt ny inspirationsguide, Smutturen.dk, kan du finde smutture til 50 naturoplevelser i hele landet. Foto: Cathrine Cort Koppel

Danmark er fuld af skønne naturattraktioner, som mange af os ikke kender. I en helt ny inspirationsguide, Smutturen.dk, kan du finde smutture til 50 naturoplevelser i hele landet. Foto: Cathrine Cort Koppel

Blandt naturattraktionerne i guiden er blandt andet Opalsøen på Bornholm og Grenen i det nordligste Jylland, som begge byder på smuk natur og masser af oplevelser for børn og voksne. Ligesom de øvrige 48 steder er de nøje udvalgt blandt i alt 580 indstillede naturattraktioner.

Skal tiltrække flere besøgende

Bag Smutturen står Realdania i samarbejde med Dansk Kyst- og Naturturisme, Naturstyrelsen og VisitDenmark. Målet med initiativet er at gøre opmærksom på disse særlige steder og naturoplevelser, så endnu flere danskere og udenlandske turister vil besøge dem og få glæde af dem.

”Vi skal åbne flere menneskers øjne for de fantastiske stedbundne attraktioner, vi har rundt om i landet. Smutturen skal hjælpe besøgende til at finde stederne. Samtidig skal den være med til at vise, hvordan et område kan skabe positiv lokal udvikling ved at dyrke de lokale potentialer,” siger Anne Skovbro, filantropidirektør i Realdania.

Oplevelser for børn og voksne, lokale og turister

Et ekspertpanel har grundigt vurderet 580 indstillinger fra hele landet og udvalgt 50 steder, der både byder på smuk natur og har en masse gratis oplevelser for både børn og voksne. Hos Dansk Kyst- og Naturturisme forventer man, at Smutturen bliver et godt værktøj for både danskere og udenlandske turister:

”Danmark har utrolig meget kyststrækning i forhold til landets størrelse, og kysterne er allerede et stort trækplaster for både danske og udenlandske turister. Vi håber, at Smutturen vil få endnu flere til at udforske vores skønne kyst- og naturområder”, siger Jens Hausted, Direktør i Dansk Kyst- og Naturturisme.

Skal generere ny viden

Som en del af indsatsen indsamles besøgsdata fra alle 50 steder. Teledata fra alle stederne kombineret med sensorer på udvalgte steder tæller de besøgende anonymt. Formålet er at få et mere klart billede af, hvor mange mennesker der besøger de gratis, danske attraktioner, og derigennem skabe ny viden og fakta om stedbundne, lokale potentialer rundt om i hele landet. 

Fakta om Smutturen.dk

  • Smutturen.dk er en ny, online inspirationsguide, hvor man kan finde smutture til 50 unikke naturoplevelser i hele landet
  • På sitet kan man ved hjælp af et Danmarkskort både læse om stederne, se flotte billeder derfra, lave en rejseplan og se en liste-visning over alle de steder, der er i nærheden
  • Landets kommuner og turismeorganisationer har stået for at indstille deres lokale naturoplevelser, mens et ekspertpanel med fire fagdommere har udvalgt de endelige 50 steder fordelt over landets fem regioner
  • Læs mere på Realdanias hjemmeside

”Vi får med Smutturen et meget mere præcist billede af, hvor mange besøgende der kommer på de naturbårne steder, ligesom man gør med vores egen attraktionsliste for de steder, hvor der løses billet, f.eks. i Tivoli. Det giver os mere viden om turisternes færden og en bedre indsigt i, hvordan potentialet kan udnyttes og udvikles i den internationale markedsføring,” siger Jan Olsen, administrerende direktør i VisitDenmark.