Danmark rummer et stort potentiale inden for cykelturisme, men der er behov for en sammenhængende udvikling af infrastrukturen. Med projektet ’Bedre vilkår for cykelturismen’ vil vi udvikle et cykelknudepunktsystem, der skal sikre bedre rammer for friluftsudøvere.
Danmark anses grundlæggende som et cykelland, og i relation til outdoor er der et stort potentiale i at udvikle cykelturismen.
Med inspiration fra bl.a. Belgien og Holland ønsker vi at gøre op med kun at skilte ruter fra A til B. I stedet vil vi med projektet ’Bedre vilkår for cykelturismen’ sætte fokus på at skabe en cykelvenlig infrastruktur via knudepunkter.
Et knudepunktsystem giver cykelgæster mulighed for at planlægge lige netop den cykeltur, de ønsker, og destinationer og turismeaktører kan lave skræddersyede ruteforslag tilpasset bestemte sæsoner eller målgrupper. Derudover giver det mulighed for at integrere overnatningssteder og private serviceudbydere, som en del af cykelinfrastrukturen.
Knudepunkter aktiverer samtidigt meget mere af den cykelinfrastruktur, som kommuner og stat investerer i, og der skabes langt bedre mulighed for at etablere nye serviceydelser og faciliteter i relevante knudepunkter, fordi der opstår kritisk masse.
Et knudepunktsystem i Danmark skal desuden åbne op for at sikre sammenhæng på tværs af aktivitetsformer, idet centrale knudepunkter kan få funktion som fælles servicepunkt for såvel cyklister, vandrere, vandsportsudøvede etc.
I projektet arbejder vi blandt andet med følgende indsatser:
Projektet er finansieret som en del af sommerpakken 2020, Erhvervsministeriet.
Parallelt med projektet ’Bedre vilkår for cykelturismen’ igangsættes projektet ’Fremtidens rekreative netværk’, der har fokus på at udvikle rekreativ infrastruktur for flere typer af udøvere af aktiviteter i naturen. Dette projekt er forankret i og drives af foreningen Dansk Cykelturisme med Dansk Vandrelaug og Dansk Kyst- og Naturturisme som partnere. Projektet er finansieret af Friluftsrådet.
Projekterne gennemføres under en fælles vision om at skabe et sammenhængende rekreativt netværk i Danmark, som skal imødekomme den stigende efterspørgsel efter oplevelser i naturen.
Således skal metoder og koncepter fra ’Fremtidens rekreative netværk’ bidrage til at fremtidssikre arbejdet i cykelknudepunkts-projektet, idet man sikrer, at udrulning af et cykelegnet rutenetværk passer til en rekreativ infrastruktur for vandrere og øvrige friluftsbrugere.
![]() | ![]() |
Projektchef
Direkte: | +45 60 16 80 38 |
Eller kontakt | |
Jesper Pørksen E-mail | Steen Kobberø E-mail |