Hvordan kan miljøcertificeringer hæve standarden for bæredygtighed?
En case fra Nygårdsminde Vingård i projektet COASTOUR
En case fra Fur Camping i projektet COASTOUR
Fur Camping danner rammerne om en afslappende og uformel ferie, hvor gæster kan føle sig hjemme i hyggelige og naturskønne omgivelser. Her er der plads til det hele, uanset om ferien byder på ro og fred eller lange cykel- og vandreture rundt på øen.
Campingpladsen, der siden 2010 har været under værtskab af Betina og Brian Bugge, har i mange år ubevidst arbejdet med bæredygtighed og grønne tiltag.
Hvad der startede som et ønske om at spare penge, når de kiggede på bundlinjen, er nu et mål om at få tildelt EU Ecolabel, som et synligt bevis på deres bæredygtige bestræbelser og grønne tiltag.
”Vi ønsker at være en grøn virksomhed med en bæredygtig overnatningsform. Vi ligger placeret op ad et tentativt område for UNESCO Verdensarv. Det ligger derfor i vores DNA, at vi både skal være en del af og tage vare på vores omgivelser,” fortæller Betina Bugge, medejer af Fur Camping.
Igennem de sidste 14 år har campingpladsen blandt andet udskiftet deres lyskilder til LED-pærer og installeret sensorer på alt lys både inde og ude. Brugsvand, centralvarme og strøm forsynes af solpaneler og -celler, og hvis ikke solen er tilstrækkelig, starter varmepumpen, der forsynes af strøm fra danske vindmøller. Campingpladsen er derfor 100% grøn på deres forsyning. Derudover har de bl.a. installeret vandbesparer på vandhaner og brusere, indkøbt el-plæneklipper og benytter kun svanemærkede rengøringsmidler.
Med midlerne fra COASTOUR-projektet ønsker Fur Camping derfor hjælp til at få kortlagt og implementeret de sidste tiltag samt hjælp til ansøgningsprocessen om EU Ecolabel. Under processen gik det op for Betina og Brian, at de faktisk møder de fleste kriterier for at opnå den danske GREENSTAY-certificering, der er baseret på FN’s verdensmål. Det var derfor naturligt, at de samtidig søgte om denne certificering på vejen til EU Ecolabel; en certificering, de nu har fået.
”Med miljøcertificeringerne, herunder GREENSTAY og EU Ecolabel, får vi dokumenteret vores bæredygtige tiltag og indsats for en grønnere campingplads. Det kan vi bruge i vores markedsføring, hvor særligt markedsføringen på det tyske og hollandske marked forventes at vækste med kvalificeringen af de genkendelige mærker. Vores campingplads bliver derfor et aktivt tilvalg for nuværende og fremtidige gæster, der stiller krav til bæredygtighed. Miljøcertificeringerne er derudover med til at bringe os i front på den bæredygtige omstilling i vores branche,” fortæller Betina Bugge.
COASTOUR er et treårigt EU-projekt, der støtter små og mellemstore turismevirksomheders grønne ambitioner med vouchers til digitale og bæredygtige løsninger. Projektet ledes af Norddanmarks EU-kontor, og Dansk Kyst- og Naturturisme er partner sammen med lignende organisationer i Portugal, Slovenien, Litauen og Italien. Formålet er at fremme en mere bæredygtig og modstandsdygtig omstilling af turismebranchen i de kyst- og naturnære geografier.
COASTOUR er medfinansieret af Europa Kommissionen.
Programchef