
Ny bog: Skab bedre ferieoplevelser og styrk lokalsamfundet med ’slow wayfinding’
Hvordan hjælper man turister hen til de gode oplevelser, ned i feriegear og ind i et steds særlige identitet? Bogen ’Slow wayfinding’ inspirerer til at arbejde med wayfinding for gående og cyklende i feriedestinationerne og bruge grebet som strategisk løftestang til lokal turismeudvikling.
Når wayfinding på feriestederne er velfungerende, finder gæsterne let og ubesværet vej og ledes omkring de bedste opholdssteder, udsigter og oplevelser, forbi butikker og lokale seværdigheder. Her handler det ikke om at lede hurtigt og effektivt fra A til B, som wayfinding ellers har til formål i andre sammenhænge. Tværtimod. I feriedestinationerne gælder det modsatte - nemlig at invitere til langsommelighed og gode oplevelser frem for højt tempo.
Et redskab til strategisk feriestedsudvikling
Med en ny bog, ’Slow wayfinding’, sætter Dansk Kyst- og Naturturisme wayfinding på feriesteder under lup. Bogen samler anbefalinger, cases og konkrete værktøjer til at arbejde med wayfinding som et redskab til at skabe attraktive destinationer, styrke det lokale erhverv og fordele gæster mere hensigtsmæssigt.
”Et godt og stedsspecifikt wayfinding-system kan gøre en forskel for en destinations samlede værdi og appel. Udover at lede gæsterne rundt kan lokale oplevelser kurateres og feriesteder forbindes. Det kan skabe et større flow ud til de lokale erhvervsdrivende, hvis forretning i høj grad baseres på turismen. Ligeledes er det et stærkt redskab til at sprede gæsterne i perioder, hvor lokale kan opleve et øget pres på feriestederne,” udtaler Jacob R. Kirkegaard Larsen, udviklingsdirektør hos Dansk Kyst- og Naturturisme.
Bogen har sit udspring af Wayfinding på Vestkysten, hvor 11 kommuner ville formidle Vestkysten som én samlet destination. Det blev et eksempel på, hvordan kommuner og byer kan forbindes i en fælles genkendelig måde at finde rundt i kystbyerne på. Læringen herfra gav anledning til at se på vejvisning som greb i et bredere, nationalt perspektiv i forbindelse med udvikling af feriedestinationer i kyst- og naturturismen i Danmark.
Kuratering af oplevelser
Konceptet ’slow wayfinding’ bygger på principperne fra slow tourism og slow mobility, hvor det handler om at sætte tempoet ned og fremme den nære, meningsfulde oplevelse. Ved hjælp af gennemtænkt skiltning, formgivning og storytelling bliver rejsen en opdagelsesrejse – til fods, på cykel eller med lokalbane – frem for blot en transportstrækning.
Når vi sænker farten, mærker vi luften, hører havet, dufter skoven og opdager særegne kulturspor, som alt sammen bidrager til at fremkalde stedets DNA. Et gennemtænkt wayfinding-system kan netop fremhæve de steder, der inviterer til at sænke skuldrene og komme ned i fart, frem for blot at være effektive ruter til og mellem slutdestinationer.
”Når vi er på ferie, er vi naturligt mere undersøgende overfor vores omgivelser, og den nysgerrighed kan vi med fordel understøtte med slow wayfinding – som igen kan være en løftestang til bæredygtig udvikling. Fx kan man med wayfinding-elementer gøre det mere attraktivt at gå eller cykle frem for at tage bilen. Med bogen ønsker vi at give et grundigt og inspirerende fundament for at arbejde med wayfinding på feriesteder og indfri det potentiale, som grebet rummer,” fortæller Jacob R. Kirkegaard Larsen.
Bogen præsenterer bl.a. seks anbefalinger til slow wayfinding herunder at arbejde tværfagligt fra starten og prioritere design, der holder over tid og spejler stedets identitet samt at undgå skilteskove på destinationerne. Erfaringer fra både nationale og internationale cases viser, hvordan strategisk wayfinding kan styrke en destinations appel og skabe lokal stolthed.
Deltag i webinar 27. maj 2025Vi inviterer til webinar om 'slow wayfinding' den 27. maj 2025 kl. 13.00 - 13.45. Her dykker vi ned i de vigtigste pointer fra bogen og diskuterer, hvad der skal til for at hjælpe turisterne hen til de gode oplevelser, ned i feriegear og ind i et steds særlige identitet. Webinaret kommer omkring følgende:
Tilmeld dig her - vi sender en mail med link til deltagelse forud for dagen. |

Udviklingskonsulent