Surf & Work Camp i Thyborøn: Nyt tiltag sikrer arbejdskraft i højsæsonen
I Thyborøn tager man helt nye midler i brug for at tiltrække arbejdskraft – en Surf & Work Camp giver de unge mulighed for at kombinere et job hos en af byens turismevirksomheder med både surf-træning og et stærkt fællesskab. Samtidigt sikres den nødvendige arbejdskraft i højsæsonen.
Manglen på kvalificeret arbejdskraft er et af de emner, der fylder allermest for de mange danske turismearbejdspladser. De seneste tal for maj 2022 fra Danmarks Statistik bekræfter også erhvervets oplevelse af, at det er blevet sværere at finde medarbejdere. Her er turisme den branchegruppe med den mest iøjnefaldende stigning i andelen, der mangler arbejdskraft op til højsæsonen - fra 44 til 56 procent.
Også i de kyst- og naturnære geografier har man svært ved at tiltrække arbejdskraft, men i Thyborøn skal et nyt initiativ sætte ind over for netop denne udfordring ved at tilbyde en ekstra social dimension til jobbet. Her mener man nemlig, at der skal noget mere end "bare arbejdet" til at tiltrække de unge til sæsonarbejdet i turismebranchen. Initiativet hedder 'Surf & Work Camp Thyborøn', og til den har man i forsommeren søgt efter unge 18+-årige, der har lyst til at bruge tre uger af deres ferie på et sommerjob ved Vestkysten.
For i Thyborøn summer byen af liv om sommeren, og det kræver ekstra hænder hos byens spisesteder, campingpladser og attraktioner. Efter en grundlæggende oplæring, fx inden for service, skal man som ansat i camp’en arbejde 25-30 timer om ugen hos en af byens turismevirksomheder. Som en del af betalingen for opholdet får deltagerne fri adgang til surf-gear, surf-træning og hjælp til billig indkvartering sammen med de andre camp-deltagere. Der er ligeledes ansat en fælles koordinator som er med til at samle de unge og sikre at fælles aktiviteter bliver afholdt løbende i løbet af de tre uger. Så når man ikke er på arbejde, er der masser af fællesskab og bølger at bruge tiden på.
Lukkedage betød mistet omsætning
Restaurant Mallemukken i Thyborøn er én af de virksomheder, der er med i projektet, og her glæder indehaver Sophie Byskov sig til at byde seks nyansatte camp-deltagere velkommen til restaurantens tjenerteam i højsæsonen:
”Der er ingen tvivl om, at rekruttering af sæsonmedarbejdere er svært for os, og vagtplanen hænger ofte kun lige akkurat sammen, fordi venner og familie er søde til at hjælpe os med at tage en tørn, når det kniber. Vi har helt konkret været nødt til at holde lukket flere gange, også på dage eller aftener, hvor gæsterne ellers har været i byen, simpelthen på grund af mangel på personale.”
De ufrivillige lukkedage har både betydet både tabt omsætning, men desværre også en dårligere service overfor de gæster, der er i byen, der måske er gået forgæves. Derfor var hun heller ikke sen til at gå med i projektet, da hun først blev præsenteret for idéen om en Surf & Work Camp i Thyborøn:
”Det er virkelig stærkt, at vi fælles i Thyborøn kan tænke lidt skævt og sammen strikke et tilbud sammen, som gør, at vi kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft til den vigtige sæson. Det har en kæmpe betydning for mig, fordi min vagtplan nu faktisk kan gå op, og hvis vi samtidigt kan give de unge en ekstra god oplevelse ved at bygge et socialt aspekt på, så tror jeg, det både smitter af i form af ekstra brede smil, men måske også på deres lyst til at arbejde hos os en anden gang.
Ansøgninger fra hele landet
Rekrutteringen til camp’en har været en succes. Målsætningen var 10-15 medarbejdere, og nu er 20 unge blevet tilbudt job hos en af de syv deltagende virksomheder, som alle har fået det antal medarbejder, som de har haft behov for. Dette kan lade sig gøre, da en ekstra virksomhed, som kan tage flere medarbejdere, er kommet med i projektet.
Ansøgerne kommer fra hele landet, og det er den klare opfattelse, at det er ansøgere, der ellers normalt ikke ville have overvejet et sommerjob i Thyborøn, men som er blevet tiltrukket af tanken om et stærkt fællesskab og mulighed for at lære at surfe. Det forklarer Karin Juul Jensen, projektchef hos Destination Nordvestkysten, der står bag camp’en:
”Tanken bag camp’en har været, at vi havde behov for at tilbyde "noget mere" end bare arbejdet. Og det har de unge taget meget positivt imod – og aktivt valgt at søge til Thyborøn fra hele landet for at være del af tre ugers fællesskab med andre unge. Det løser på den korte bane den aktuelle, store bemandingsudfordring i forhold til den kommende travle højsæson, men på den lange bane håber vi da også på, at camp’en kan give nogle af deltagerne lyst til at komme tilbage. At camp’en er en smagsprøve på, både hvad Thyborøn har at byde på, men også på, hvad det vil sige at arbejde i turismebranchen. Og så er planen at lave en drejebog, så vi kan udbrede konceptet til andre byer langs Nordvestkysten til næste år.”
Konceptet med at kombinere arbejde og socialt fællesskab er kendt fra andre steder i verden, men testes nu i Thyborøn for første gang.
God gæsteservice styrker konkurrenceevnen
Camp’en udspringer af projektet ’Service of Excellence’, som Destination Nordvestkysten og Dansk Kyst- og Naturturisme står bag, hvor formålet er at teste nye løsninger og initiativer, der bidrager til en høj gæsteservice i destinationen både før, under og efter opholdet. Mette Trads Møller Nielsen, udviklingskonsulent hos Dansk Kyst- og Naturturisme, uddyber:
”Det er et fundament for god gæsteservice, at der er hænder nok, og derfor er det interessant, når vi kan se, at en anderledes og innovativ tilgang til rekruttering i dén grad bærer frugt. I projektet glæder vi os til at samle op på sæsonens erfaringer, som skal bruges til at udvikle konceptet yderligere – og gerne inspirere andre til også at tænke nyt.”
Sikring af kvalificeret arbejdskraft er ét af flere centrale fokusområder i Dansk Kyst- og Naturturismes handlingsplan FREMSYN UDSYN HENSYN, der skal bidrage til et produktivt og konkurrencedygtigt turismeerhverv.
Specialkonsulent