mand kvinde computer
Data kode skaerm

Open source

Foto:ThisIsEngineering&Markus Spiske

Open Source er kort sagt at koden til et program eller værktøj ligger helt åbent. Det er et modsvar på udviklingen mod at værktøjer koster penge, og at rettighederne for anvendelsens data efterfølgende tilhører nogen andre end deres brugere. 

Der er lidt forvirring omkring, hvad Open Source helt præcist betyder. Hos mange er det en udbredt forståelse, at Open Source altid er gratis - men det er ikke nødvendigvis tilfældet. Langt det meste Open Source er gratis, men Open Source betyder i realiteten blot, at koden ikke er låst. Man har som bruger fuld adgang til koden og systemet, man er fri for købelicenser, og man kan modificere koden uden at bryde nogen regler.

Der er eksempler på løsninger, der ligner betalte værktøjer, som er Open Source. Der kan nævnes Apache OpenOffice og LibreOffice, der er brugbare efterligning af Office-pakken fra Microsoft

Open Source - OpenOffice

Foto:Open Office

OpenStreetMap er en Open Source version af korttjenester.

Open Source - OpenStreetMap

Foto:OpenStreetMap

Fælles for open source værktøjer og platforme er, at mens de er gratis i licens og mulige at tilpasse uden at bryde nogen ophavsrettigheder, kræver de en del teknisk indsigt. Det betyder, at du skal afveje meget kraftigt, om du har viden i din egen virksomhed til at løfte en Open Source-løsning. Mens der tit er svar at hente på udfordringer på nettet, kan du ikke forvente svar med det samme. Alt bliver drevet af frivillige – også support. 

Du kan få meget mere viden om Open Source på Opendenmark.dk, der er side for en politisk organisation, der ønsker at udbrede licensfrie løsninger både i det offentlige og det private.

Open source er ganske udbredt i både erhverv, turisme såvel som i den offentlige sektor. Besøg for eksempel det tværkommunale samarbejde OS2, hvor du både kan se en række eksempler på open source løsninger i den offentlige sektor, men hvor du under partnere, også vil kunne finde en oversigt over de mange danske leverandører, der kan hjælpe med udvikling af åbne løsninger.

Et eksempel på et meget anvendt open source produkt er blogværktøjet Wordpress, som i dag kører på ca. 2 ud af 3 cms-systemer i verden og hvor forretningsmodulet WooCommerce bruges på ca 20 % af disse sites. 

Wordpress er derfor et værktøj, som du kan hente og bruge, men som du også kan tilpasse, til netop jeres behov. Samtidig er det så udbredt, at du nemt kan få hjælp af mange udbydere og udviklere.