Dansk Kyst- og Naturturisme
mand kvinde computer

Open source

Data kode skaerm

Open Source er kort sagt at koden til et program eller værktøj ligger helt åbent. Det er et modsvar på udviklingen mod at værktøjer koster penge, og at rettighederne for anvendelsens data efterfølgende tilhører nogen andre end deres brugere. 

Der er lidt forvirring omkring, hvad Open Source helt præcist betyder. Hos mange er det en udbredt forståelse, at Open Source altid er gratis - men det er ikke nødvendigvis tilfældet. Langt det meste Open Source er gratis, men Open Source betyder i realiteten blot, at koden ikke er låst. Man har som bruger fuld adgang til koden og systemet, man er fri for købelicenser, og man kan modificere koden uden at bryde nogen regler.

Der er eksempler på løsninger, der ligner betalte værktøjer, som er Open Source. Der kan nævnes Apache OpenOffice og LibreOffice, der er brugbare efterligning af Office-pakken fra Microsoft

Open Source - OpenOffice

OpenStreetMap er en Open Source version af korttjenester.

Open Source - OpenStreetMap

Fælles for open source værktøjer og platforme er, at mens de er gratis i licens og mulige at tilpasse uden at bryde nogen ophavsrettigheder, kræver de en del teknisk indsigt. Det betyder, at du skal afveje meget kraftigt, om du har viden i din egen virksomhed til at løfte en Open Source-løsning. Mens der tit er svar at hente på udfordringer på nettet, kan du ikke forvente svar med det samme. Alt bliver drevet af frivillige – også support. 

Du kan få meget mere viden om Open Source på Opendenmark.dk, der er side for en politisk organisation, der ønsker at udbrede licensfrie løsninger både i det offentlige og det private.