Maxi Tours

Nye oplevelser skal trække flere gæster til Thorsminde og Thyborøn

8.7.2020
Foto: Maxi Tours / Flying October

Thorsminde og Thyborøn rummer et stort uudnyttet potentiale inden for turismen. I 2018 blev der søsat et vækstprojekt, der skal bidrage til at løfte byerne som en sammenhængende destination via bl.a. produkt- og oplevelsesudvikling. To nye oplevelser er netop lanceret, og flere er vej.&

Med Udviklingsplan for Vestkysten, der blev lanceret i 2018, blev en stærk vision for Vestkysten fastlagt; Vestkysten skal være en af Nordeuropas foretrukne kystferiedestinationer i 2025. For at nå denne vision kræver det, at kystbyerne kommer i spil. Thorsminde og Thyborøn blev i Udviklingsplanen for Vestkysten udpeget som stærke feriesteder, og med en forholdsvis nær placering til hinanden i en uberørt og autentisk natur, en fælles betegnelse som ”vækstbobler” og med lang tradition for samarbejde, blev der i 2018 påbegyndt et turismeudviklingssamarbejde i Vækstprojekt Thorsminde-Thyborøn.

"Med Vækstprojektet Thorsminde-Thyborøn ønsker vi at skabe en naturlig sammenhæng mellem de to kystbyer. Gæster tænker ikke over kommunegrænser, så det er en generel tilgang i vækstprojekterne at samarbejde på tværs af kommunale skel for at skabe stærke destinationer", siger Jacob. R. Kirkegaard Larsen, destinationsudviklingschef hos Dansk Kyst- og Naturturisme.

Målet er at skabe en ny attraktiv og innovativ destination, der kan fungere som vækstlokomotiv i dansk turisme. Projektet har fokus på bæredygtig turismeudvikling med udgangspunkt i stedets særlige profil; det autentiske havnemiljø, hvor havet og fjorden mødes, og den særlige historie og kultur omkring strandinger og søslag. Denne særlige profil skal gennemsyre både den strategiske og fysiske planlægning, kommunikationen og oplevelserne i Thorsminde og Thyborøn.

"Vi glæder os over, at vi allerede nu kan byde velkommen til nye signaturoplevelser og aktører i de to kystbyer. Alle udspringer de af byernes særlige DNA og profil og gør byerne endnu mere attraktive som destinationer for områdets turister", siger Mette Højborg, Direktør for Kultur, Erhverv og Arbejdsmarked Holstebro Kommune.

Projektet har et samlet budget på 4,1 mio. kr. og er finansieret af Region Midtjylland, Holstebro Kommune, Lemvig Kommune og Dansk Kyst- og Naturturisme.

Iskunsten_Thybørøn

Vækstprojektet har også været med til at sætte en ny attraktion i søen med åbningen af Iskunsten på havnen i ThyborønFoto:JyllandsAkvariet/Flying October

Maxi med mælkekasse og iskunst med historie

Vækstprojektet har allerede haft positiv indvirkning på udviklingen af oplevelser, der tager udgangspunkt i den særlige profil for området - heriblandt konceptet Maxi Tours, hvor turister kan komme med på autentiske, guidede Puch Maxi-ture med de lokale beboere og opleve området på en ny og anderledes måde.

"En plus en giver i vores tilfælde tre, for jo flere oplevelser, der findes i vores område, jo flere turister vælger at tage turen til Vestkysten. Vi glæder os derfor over at være blevet en del af det stigende oplevelsestilbud i området, som i høj grad er muliggjort af vækstprojektet", forklarer naturvejleder Jens Hedevang, som står bag Maxi Tours, og fortsætter:

"For os er det helt afgørende, at turisterne får et autentisk indblik i destinationens DNA og livet på Vestkysten, og det er det, vi nu forsøger at give på ryggen af en Puch Maxi – så bliver det formentlig ikke mere vestjysk".

Vækstprojektet har også været med til at sætte en ny attraktion i søen med åbningen af Iskunsten på havnen i Thyborøn. Iskunsten er indrettet i byens gamle frysehus, som er bygget sidst i 1940’erne som et supplement til det isværk, der på den tid lå på den anden side af gaden. Det er den maritime historie om isværket og frysehuset, der i sin tid leverede is til fiskekutterne, som har skabt idéen.

"I lyset af den aktuelle coronasituation er det vigtigere end nogensinde, at aktører i turismebranchen tænker i nye baner og formår at udvikle kommercielle koncepter, der kan tiltrække turister til vores område. Med Iskunsten afslutter vi nu ringen med en historisk attraktion, der tager udgangspunkt i områdets unikke fortælling til gavn for både borgere og turister", lyder det fra Michael Madsen, der er ejer af "Iskunsten by Jyllandsakvariet".

Iskunsten blev officielt indviet den 1. juli og slog således dørene op for offentligheden torsdag d. 2. juli med udstilling af isskulpturer fra ni forskellige kunstnere med maritime emner. Udstillingerne vil variere i løbet af året med blandt andet østers-isbar, juleudstillinger og workshops for både gæster i området og udflugtsgrupper.


Flere oplevelser på vej

Men iværksætteriet stopper ikke her. I løbet af sommeren arrangerer Jyllandsakvariet en række aktiviteter i Thorsminde sammen med lokale aktører; blandt andet en guidet havnerundtur og en ”sanketur”, hvor gæsterne kan samle vilde urter, som tilberedes sammen med friskfanget fisk. Derudover er der planer om en guidet bustur med historiske fortællinger om Jernkysten – den særlige historie om slagene og strandingerne imellem Thorsminde og Thyborøn samt besøg på lokale museer og attraktioner.

"Jeg er glad for, at der med de nye oplevelser er blevet endnu mere at vælge imellem. Her er i høj grad oplevelser for alle aldersgrupper. Det trækker turister til området, både i sommerhusene og éndagsturister. Det smitter positivt af på hele området, at vi har så stort et udbud af ferie- og endags-oplevelser samlet i Thyborøn", siger borgmester i Lemvig Kommune Erik Flyvholm.

Fakta om Vækstprojekt Thorsminde-Thyborøn

  • Finansieret af Region Midtjylland, Holstebro Kommune, Lemvig Kommune og Dansk Kyst- og Naturturisme.
  • Samlet budget på 4,1 mio. kroner. 
  • Projektet løber fra 2018 til 2020. 
  • Projektet indeholder fem primære spor: Profil- og kernefortælling, kapacitet og investeringsfremme, produkt- og oplevelsesudvikling, digitalisering og synlighed, samt vidensdeling og samarbejde. 
Jacob Kirkegaard
Vil du vide mere?

Udviklingsdirektør

jkl@kystognaturturisme.dk