Cykelservicestation

God cykelservice er godt for forretningen

15.9.2021
Foto: Michael Fiukowski og Sarah Moritz

Cykelferie er i fremgang, men hvad skal man som overnatningssted gøre for at servicere cykelgæsterne? Det arbejder de med hos Danhostel Svendborg, der deltager i et forretningsudviklingsforløb for overnatningssteder langs den nationale cykelrute N8, Østersøruten.

Vaskeplads, aflåst cykelskur, madpakke-tilbud, vaskerum til beskidt cykeltøj og station til at reparere og pumpe cyklen. Det er nogle af de tiltag, som Danhostel Svendborg har indført eller har på tegnebrættet for at kunne servicere cykelgæsterne bedst muligt.

”Vi vil gerne være meget mere end et vandrehjem. Vandring er også i vækst, men vi vil gerne være et hostel for både cykelturister, MTB-turister, også kajakroere, golfspillere og selvfølgelig vandrere. Derfor arbejder vi med at profilere os som outdoor-hostel,” fortæller Carsten V. Nielsen, udviklingschef hos Danhostel Svendborg, og fortsætter:

”Vi tror på, at vi med det fokus og den profilering kan trække flere overnatninger til – og særligt i sæsonerne uden for den travle højsæson. Det er oplagt for os at fokusere på cykelgæster, når vi har Østersøruten, der løber lige igennem byen. Nu får vi ekstra servicefaciliteter etableret, så er grundlaget på plads, og derefter skal vi markedsføre os over for målgruppen.”

Danhostel Svendborg deltager sammen med 15 andre overnatningssteder i et forretningsudviklingsforløb, der skal klæde dem på til at tage imod flere cykelgæster i fremtiden. Som en del af forløbet får overnatningsstederne bl.a. støtte til udvikling og indkøb af nye faciliteter, der kan fremme serviceniveauet for cyklister på Østersøruten.

Forløbet er en del af et større projekt på samlet 10 mio. kr. omkring at udvikle og markedsføre den nationale cykelrute N8, Østersøruten. Målet med projektet er, at Østersøruten skal være en af Europas bedst servicerede og mest kendte cykelruter, hvor turister får en kvalitetsoplevelse, som skaber en høj tilfredshed.

Stort potentiale i cykelturismen

Og det giver god mening at fokusere på cykelgæsterne, for det er en målgruppe, der er i kraftig vækst – ikke bare i Danmark, men også internationalt.

”Cykling og outdoor-oplevelser i det hele taget efterspørges i højere og højere grad hos danske såvel som udenlandske turister. Danmark står stærkt som outdoor-destination, og Østersøruten har et kæmpe potentiale for at blive et internationalt cykeltrækplaster, fordi ruten er varieret og byder på mange særlige naturmæssige og rekreative oplevelser – fastland, ø-hop, landsbyidyl, kystnære strækninger og enestående natur,” fortæller Christine Jürgensen, specialkonsulent hos Dansk Kyst- og Naturturisme, og fortsætter:

”Men hvis Østersøruten skal være lig med cykelferie i verdensklasse, så kræver det, at den gode cykeloplevelse understøttes hele vejen rundt. Derfor arbejder vi sammen med overnatningsstederne på at sikre de rette servicefaciliteter samt god information om cykelruter og oplevelser i området.”

Overnatningsstederne har fx fået støtte til etablering af cykeludlejning, overdækning til cykler, vaskeplads, cykelskur, cykelservicestationer eller værkstedsvogn.

Forretningsudviklingsforløbet for overnatningssteder er en del af en række af andre aktiviteter, der skal sikre, at målet om at blive en af de bedst servicerede og mest kendte cykelruter i Europa nås. Der er bl.a. lavet en cykelguidebog og en hjemmeside, Østersøruten.dk, og der er udpeget otte hotspots, der har særligt potentiale som oplevelsescentre på ruten. Derudover markedsføres Østersøruten og oplevelser langs ruten på det danske, tyske og hollandske marked.

Partnerne i projektet er Destination Sønderjylland, Destination Trekantområdet, Destination Fyn, Destination Sjælland, Destination Sydkystdanmark, Visit Lolland-Falster, Dansk Cykelturisme, VisitDenmark og Dansk Kyst- og Naturturisme.

Læs mere om Forretningsudvikling langs Østersøruten, N8

Christine Jürgensen
Vil du vide mere?

Specialkonsulent

cju@kystognaturturisme.dk