For det andet har prioriteringen af indsatsområder også ændret sig både i Europa og Danmark. Generelt gives gæsternes sikkerhed nu høj prioritet, ligesom usikkerheden omkring muligheden for at krydse internationale grænser har gjort indenlandsk markedsføring til en central aktivitet. Omvendt er international markedsføring og udvidelse af overnatningskapaciteten ikke længere topprioriteter. Samtidig er det tydeligt, at samarbejde med private og offentlige interessenter fortsat er vigtig: DMO’erne ser sig selv som netværksorganisationer, der i høj grad opnår resultater i samarbejde med andre. Endelig er det også vigtigt at notere sig, at investeringer i langsigtede udviklingspotentialer gennem bæredygtighed og digitalisering nu prioriteres langt højere end før pandemien.
På mange måder har pandemien fået de danske DMO’ers prioriteter til i højere grad at ligne billedet i de øvrige europæiske lande: Oplevelsesudvikling er blevet en af de fem topprioriteter, for, som en af DMO’erne påpeger, så skal vi nu fx tilpasse naturoplevelser til gæster, der er vant til at sove på noget mere komfortabelt end en luftmadras. Samtidig er det interessant at se, at bæredygtighed er blevet en virkelig højdespringer, der som ’meget høj prioritet’ går fra nul til 42 pct. hos de danske DMO’er.
For det tredje er der, især med hensyn til prioriteringen af ’under-tourism’, oplevelsesinnovation og bæredygtighed, forskel mellem storby- og naturbaserede destinationer. Det er tydeligt, at det voldsomme fald i antallet af gæster har resulteret i et meget tydeligt fokus på at øge destinationens tiltrækningskraft ved at ændre på oplevelsesudbud og servicekoncepter. Fx fremhævede en DMO, at de voldsomme fald i gæsteantallet i storby- og erhvervsturismedestinationerne har skabt en bølge af innovationer med fokus på skabelse af online oplevelser, både for at opretholde en grad af aktivitet under pandemien, men også som en måde at profilere sig på lidt længere sigt.
Tegn på nye langsigtede udviklingstendenser?
Vores undersøgelse viser klart, at både europæiske og danske DMO’er har ændret deres prioriteter for at tilpasse sig forholdene under pandemien på kort sigt. Når man spørger DMO’erne om, hvorvidt pandemien har påvirket deres langsigtede strategier, får man imidlertid, som det fremgår af figur 4, meget forskellige svar både fra europæiske og danske destinationer. Nogle siger, at covid-19 har påvirket strategien meget, andre slet ikke, og andre igen, at de ikke er sikre på, hvad konsekvenserne vil være. Undersøgelsen synes dermed at vise to ting: På den ene side har pandemien ikke givet anledning til en grundlæggende gentænkning af turismen hos mange destinationer i hele Europa (45 pct.), mens den for andre (38 pct.) har fået dem til, i større eller mindre omfang, at gentænke, hvordan fremtidens turisme skal se ud i deres destinationer. Her er de danske destinationer ikke helt på linje med deres europæiske modstykker, da de er noget mere usikre på, hvorvidt og hvordan pandemien vil påvirke deres langsigtede strategiske prioriteter.