MTB i Blåbjerg

1:1-rådgivning skal klæde outdoor-aktører på til stigende efterspørgsel

26.11.2020
Foto: Thomas Høyrup Christensen

Den stigende efterspørgsel efter naturoplevelser i kølvandet af corona åbner nye muligheder, men også udfordringer for outdoor-aktørerne. Rådgivningsdage med eksperter i alt fra jura, planlov og forretningsudvikling skal klæde aktørerne på, så de ser flere muligheder end begrænsninger.

Corona har for alvor accelereret efterspørgslen efter autentiske og naturnære oplevelser, og nye målgrupper melder sig på banen. Det har skabt en unik markedsmulighed for nye og erfarne outdoor-aktører for at gøre deres idéer til virkelighed – og udbrede og udbygge udbuddet af naturoplevelser. Der er dog ikke udelukkende gyldne muligheder, men også udfordringer, når man driver forretning i naturen.

”Mange aktører inden for outdoor og naturoplevelser har siden marts oplevet en massiv efterspørgsel. Det er positivt, men udover nye muligheder, så forstærker udviklingen også nogle af de udfordringer, der er ift. at drive kommercielle aktiviteter i naturen. Vi skal sikre, at vi beskytter naturen, når vi benytter naturen, men det kan være svært at navigere i regler og lovgivning. Det kan fx være regler ift. naturbeskyttelsesloven,” forklarer Christine Jürgensen, udviklingskonsulent hos Dansk Kyst- og Naturturisme.

Dansk Kyst- og Naturturisme tilbyder derfor 1:1-rådgivning inden for specialiserede områder, så nye såvel som erfarne aktører inden for naturoplevelser bliver hjulpet godt på vej. Eksperter vil skiftevis blive sat i stævne nogle bestemte dage og vil sidde klar foran skærmen og dele ud af deres specialistviden.

Læs også artiklen Landinspektør: Reglerne kan være lidt af en mavepuster

Nye aktører på banen

Initiativet ligger i forlængelse af et nyt innovationsprogram, TourismX Challenge – Outdoor, hvor Dansk Kyst- og Naturturisme inviterer startups og etablerede virksomheder til at byde ind med løsninger, der kan nytænke outdoor-oplevelser – og digitale løsninger, der kan optimere outdoor-branchens processer. I alt 10 virksomheder får her mulighed for at udvikle og pilotteste deres forretningsidé via programmet.

”Vi håber, at vi vil se flere iværksættere og startups generelt i turismebranchen. Lige nu er der særligt inden for outdoor-turismen en helt unik markedsmulighed, som nye aktører kan tappe ind i. Men uden et særligt forudgående kendskab til, hvordan det er muligt at bruge naturarealer, eller hvilke regler der er gældende i forhold til fx pakkerejsedirektivet, sommerhusloven eller campingreglementet, så kan man risikere at støde ind i en del begrænsninger for, hvordan man kan udvikle og udbrede sin idé eller sit produkt. Med rådgivning og sparring i en tidlig fase af produktudviklingen håber vi, at vi kan fjerne nogle af bumpene på vejen,” forklarer Heidi K. Dahl Larsen, innovationskonsulent hos Dansk Kyst- og Naturturisme.

Rådgivningsdagene er et tilbud om 1:1-sparring à 45 minutters varighed for alle outdoor-aktører, der skulle have et behov. Det er dermed ikke et krav, at man er ansøger til TourismX Challenge – Outdoor for at modtage rådgivning.

Til første rådgivningsdag, torsdag d. 10. december 2020, sidder landinspektør Uffe M. Holm og Lars Bendix Poulsen fra Naturstyrelsen klar til at dele ud af deres specialistviden og sparre med grønne såvel som erfarne outdoor-aktører.

Læs mere og book en tid til rådgivning

Heidi K. Dahl Larsen
Vil du vide mere om rådgivningsdagene?

Sekretariatschef, Hub for Innovation in Tourism

hda@kystognaturturisme.dk

Christine Jürgensen
Vil du vide mere om vores outdoor-indsats?

Specialkonsulent

cju@kystognaturturisme.dk