Vestkystruten på cykel

Ny cykelguidebog viser nye sider af Vestkystruten

14.7.2021
Foto: Flying October

En netop udgivet cykelguidebog viser nye, attraktive sider af den klassiske N1 cykelrute - Vestkystruten. Håbet er, at den kan guide endnu flere cykelglade gæster til oplevelser på den jyske vestkyst - til glæde og gavn for både gæster, aktører og erhverv langs ruten.

Cykelturismen er i vækst, og coronasituationen har kun forstærket mange danskeres ønske om at være aktive og tæt på naturen under ferien. Her vælger mange at bruge cyklen som en central del af ferieoplevelsen, da Danmark opleves som et land, der er let tilgængeligt på to hjul.

En netop udgivet cykelguidebog skal være med til at vise nye sider af den nationale cykelrute N1 - også kendt som Vestkystruten. Ruten er en lang sammenhængende strækning på 560 km, som for nogen måske kan virke uoverskuelig, men med guidebogen introduceres en ny opdeling i etaper, der giver bedre mulighed for at tilpasse og synliggøre rutens forskelligartede og særlige landskaber til glæde for cykelturisterne.

Derfor er ruten nu inddelt i 12 etaper på mellem 25 og 65 km og kan dermed let tilpasses både efter cykelgæstens niveau, ferielængde eller interesser. For hver etape er der udvalgt seks highlights, som er naturlige stop på ruten.

Etapeopdelingen kan være med til at tiltrække både nye, potentielle cykelturister, der måske ikke har mod på en lang, strabadserende tur, men den tjener også til at gøre ruten mere overskuelig. Dermed skal guidebogen gerne fungere som et brugbart og skalerbart værktøj for alle gæster, der ønsker at cykle på Vestkystruten – uanset ambitionsniveau eller erfaring.

Inspiration på tværs af landet

Inspirationen til cykelguidebogen kommer fra arbejdet med en anden national cykelrute, N8 Østersøruten, hvor man har god erfaring med at opdele ruten i mindre bidder. Dansk Kyst- og Naturturisme deltager i arbejdet med begge ruter, og Jacob R. Kirkegaard Larsen, destinationsudviklingschef i Dansk Kyst- og Naturturisme, fortæller:

"Det er meget givtigt, at vi kan trække på synergier mellem de forskellige landsdele og ruter på tværs af landet, når vi arbejder med at udvikle cykelturismen. Vi ved, outdoor- og cykelturisme helt generelt er i vækst, og det rummer mange muligheder også for forretningsudvikling i det omkringliggende erhverv. Det har vi set blandt andet langs N8-ruten, og det er også noget vi vil arbejde yderligere med i forhold til Vestkystruten."

Den nye cykelguidebog er udviklet i samarbejde med fire vestkystdestinationer, og guidebogen benytter derfor også den fælles brandidentitet for Vestkysten for netop at understrege det samlende fokus. Derudover er hjemmesiden vestkystruten.dk blevet opdateret, så den nu følger guidebogens etapeopdeling til de gæster, der ønsker at orientere sig digitalt om mulighederne. Guiden er desuden også mulig at tilgå i den nye vestkyst-app.

"Cykelguidebogen er endnu et produkt af samarbejdet mellem destinationerne på Vestkysten og et stærkt eksempel på en god eksekvering af det stærke brand, som Vestkysten er i dansk turisme. Danmark er grundlæggende et cykelland, og der er et stort potentiale i at udvikle cykelturismen og gøre den mere tilgængelig for turisten – som fx via guidebogen her,” afslutter Jacob R. Kirkegaard Larsen.

Også hos destinationsselskaberne på Vestkysten er man glade for den nye guidebog og glæder sig til at præsentere den for turisterne. Destination Vesterhavet er en af projektejerne bag projektet, og her ser man guidebogen som endnu en mulighed for at præsentere Vestkystens oplevelsesforslag til en attraktiv målgruppe. Peer H. Kristensen, direktør i Destination Vesterhavet, uddyber:

”Vi ved, at cykelturister er meget aktive feriegæster, som både spiser, shopper, besøger attraktioner og udstillinger. De har altså penge med i cykeltasken til oplevelser undervejs, og i dag spænder begrebet cykelturisme lige fra telttur til hotelophold. Derfor er håbet med cykelguidebogen, at vi kan vise nogle nye sider af Vestkystruten, som vil gøre, at endnu flere får lyst til at prøve en cykelferie langs den jyske vestkyst.”

Guidebogen er til 2021 udgivet på dansk, da forventningen er, at der vil være mange danske gæster igen i år. Bogen vil være at finde på lokale turistbureauer langs Vestkysten og kan også købes her. Desuden kan man tilgå den som e-bog. Det er ambitionen, at guiden i 2022 også skal oversættes til andre sprog.

Fakta om N1 Cykelguidebogen - Vestkystruten

  • Udviklingen af N1 cykelguidebogen er et spor i det overordnede projekt 'Vækst og Værdiskabelse på Vestkysten', som er en del af eksekveringen bag den fælles Udviklingsplan for Vestkysten  
  • Bag cykelguidebogen står de tre destinationer i Partnerskab for Vestkystturisme: Destination Vesterhavet, Destination Vadehavskysten og Destination Nordvestkysten, samt Destination Sønderjylland og Dansk Kyst- og Naturturisme
  • Projektet er støttet med midler fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
  • Hjemmesiden vestkystruten.dk er desuden opdateret, så den følger guidebogens nye opbygning. Denne opdatering er udført i samarbejde med Dansk Cykelturisme
Sisse Wildt
Vil du vide mere?

Kommunikations- og administrationschef

swi@kystognaturturisme.dk