youtube logo

Youtube

Foto: YouTube

Næsten en tredjedel af alle på internettet bruger YouTube aktivt, og det er verdens næststørste søgemedie, efter Google - som i øvrigt også ejer platformen. 

Brugerne på Youtube er fortrinsvist yngre, men da platformen kan bruges til at lægge videoer op, ses dens materiale af mange besøgende på almindelige websteder også.

Tidsforbruget på Youtube varierer afhængigt af din indsats. Hvis du laver videoer, er der mange timer at lægge - men hvis du blot har en kanal, du bruger til at lægge eksisterende materiale på, kan du nøjes med 2 timer til at oprette og udfylde, samt et par timer om måneden til at følge op.

YouTube adskiller sig fra andre sociale medier, ved at være en flersidet platform. Udover at være et socialt medie, hvor man kan oprette en konto, dele indhold og interagere med andre brugere og deres indhold, er YouTube blandt andet også en søgemaskine, en musikstreamingtjeneste og en tv-kanal. Det er et medie i konstant udvikling, og siden platformen blev købt af Google, er symbiosen mellem de to brands kun blevet styrket.

Flere af funktionaliteterne på YouTube kan bruges uden at have en decideret profil, og det er derfor en kanal, som rækker langt udover den målgruppe, der selv har en profil på platformen. Udvalget på YouTube er enormt, og af den grund er det en platform, som favner mange genrer og målgrupper. Sandsynligheden for, at der er et publikum til de produkter din virksomhed tilbyder, er derfor god. 

Du kan bruge YouTube på flere måder i din virksomhed, alt efter hvilken type produkter, du sælger, hvad du vil opnå med at være til stede på Youtube, og hvilke forudsætninger du og din virksomhed har for at producere videoklip. I det følgende vil tre typer at det indhold, der kan være relevant for turismeaktører, blive beskrevet.

Tre typer af godt indhold

Overordnet set kan YouTube være et godt værktøj til at tilgængeliggøre små klip/film via egen YouTube-kanal, der fortæller om din virksomhed og dens særlige produkter eller styrker. Først og fremmest kan en eller flere korte, flotte film, der viser din virksomhed fra sin mest billedskønne side, bidrage til at styrke din virksomheds fortælling og underbygge din visuelle identitet.

Hvis ikke din virksomhed har de fornødne interne kompetencer til at producere sådanne film, kan det være en god investering at få en ekstern producent til at gøre det. Denne type film kan, udover at være søgbar på YouTube og Google, også fungere som en levende fortælling på din virksomheds egen hjemmeside.

En anden type indhold, der kan være givende på din Youtube-kanal, er små videoer, hvor du deler ud af en særlig viden, som din virksomhed ligger inde med. Det kunne for eksempel være en madlavningsvideo, en introduktion til, hvordan man står på stand up paddleboard eller noget helt tredje. Denne type video behøver ikke at afspejle din virksomheds kerneprodukt, men er en god måde at skabe trafik til din YouTube-kanal, da det er indhold, som mange YouTube-brugere søger efter. Prøv derfor at tænke ud af boksen når du dykker ned i denne indholdskategori.

Den tredje indholdstype som kan være effektiv til at skabe opmærksomhed omkring din virksomhed er videoer med en humoristisk indhold. Det, som YouTube til stadighed er allermest kendt for, er sjove og underholdende videoer. Det kan som professionel oplevelsesvirksomhed være en udfordrende genre at bevæge sig ud i, men ikke desto mindre kan det give en virkelig god eksponering, hvis det går hen og bliver et viralt hit, hvor videoen i sig selv er så underholdende at brugere deler den med hinanden af egen fri vilje.

Fordelen ved at bruge YouTube som bindeled mellem din hjemmeside og dit videoindhold er, at dine videoer ikke gør din hjemmeside langsommere, når de ligger på YouTubes servere.

Sådan opretter du en Youtube kanal

For at oprette en YouTube-kanal skal du have en Googlekonto, da YouTube er ejet af Google. På www.youtube.com finder du loginmuligheden øverst i højre hjørne. Hvis du allerede er logget ind på Google, vil du automatisk blive logget ind på YouTube, når du klikker på Log ind, hvorefter knappen vil blive erstattet af en cirkel med dit billede/dine initialer. Når du klikker på cirklen kommer en menu til syne. Her vælger du Opret en kanal.

Youtube - Opret kanal

Foto:Youtube

Navnet på din YouTube-kanal kan med fordel være det samme som din virksomhed, så det er nemt at finde din kanal. Du kan ændre navnet senere, hvis du får brug for det. Når du har givet din kanal et navn kan du med fordel tilføje et profilbillede og en beskrivelse med det samme.

Profilbilleder kan eksempelvis være din virksomheds logo og gerne det samme, som du bruger på din Facebookside, hvis du i forvejen har sådan en. På den måde kan du skabe genkendelighed på tværs af platforme.

Gør kanalbeskrivelsen kort og konkret og med de ord, du gerne vil findes på, når kunderne søger efter din virksomhed eller den type produkter, den tilbyder, og færdiggør oprettelsen med at linke til andre platforme, hvor du er til stede.